Малина – «жіноча» ягода
Малину здавна називають «домашнім лікарем». Ніщо так не допомагало від застуди, як гарячий чай із сушеної малини чи її гілочок. Лікувальну дію малини як жарознижувального та потогінного засобу визнано й сучасною офіційною медициною.
Ягоди малини містять цукри, кислоти - лимонну, яблучну, саліцилову. Наявність останньої й визначає протизапальну, жарознижувальну та потогінну дію. Багатющий склад корисних речовин піднімає малину до ряду найбільш цінних ягід.
Однією з основних властивостей малини є здатність позитивно впливати на захворювання серцево-судинної системи. Для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, народна медицина настійно радить використовувати сезон дозрівання ягід малини. У плодах малини виявлено речовину, яка запобігає відкладенню холестерину на стінках судин і виникненню склерозу.
До того ж малину можна сміливо назвати жіночою ягодою. Вітаміни-антиоксиданти, що містяться в ній, поліпшують колір обличчя й допомагають зберегти молодість і пружність шкіри. Крім того, ягоди малини багаті на фолієву кислоту, яка сприяє нормальному розвитку плода, полегшує перебіг вагітності й допомагає відновитися після пологів. Чай із малини нормалізує менструальний цикл, знімає спазми й зменшує біль під час місячних.
Чай із сушених плодів малини - альтернатива таблетці аспірину: 2-3 кухлики смачного настою знизять температуру тіла, усунуть ломоту в тілі й очистять організм від токсинів.
Коліт. Заварити 4 ч. л. ягід малини (чи листя) 2 склянками окропу, настоювати 30 хв. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.
Кір. Залити 2 ст. л. плодів малини 1 склянкою окропу. Настояти закутавши 1 годину. Пити як чай кілька разів на день.
Застуда. Залити 2 ст. л. сушених чи 100 г свіжих ягід малини 1 склянкою окропу, настоювати 15-20 хв, перецідити, додати 1 ст. л. меду. Приймати теплий напій перед сном як потогінний засіб.
У разі колітів та застуди корисно пити й свіжий сік малини: по 50-100 мл тричі на день до їди.
Ларингіт. Залити 4 ст. л. сухих ягід малини 0,5 л окропу, настоювати 1-1,5 години, додати 2 ст. л. меду. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки 4 рази на день.
Ангіна, тонзиліт та інші запалення горла. 4 ч. л. ягід малини залити 2 склянками окропу, настояти закутавши 2-3 години. Цим настоєм полоскати горло.
Увага! Ягоди малини можуть зумовити алергійну реакцію (висипання на шкірі, свербіж), а також набряки. У разі подагри, нефриту, оксалатних каменів у нирках, загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, амілоїдозу (ураження печінки, нирок, селезінки та інших органів, що спричинені крохмалоподібною речовиною – амілоїдом) малину ліпше взагалі не вживати. Не рекомендується малина й за подагри, поліартриту та остеохондрозу.
ЯК ЗАГОТУВАТИ
Засушити. Ягоди малини дуже ніжні, тому, щоб отримати якісну сировину після сушіння, слід відбирати тільки свіжі, зрілі й абсолютно цілі плоди, до того ж зібрані в суху погоду. Недостиглі, перезрілі, пом’яті - для сушіння не годяться.
Аби засушити малину природним способом, потрібно розсипати ягоди тонким шаром на чистому щільному папері чи світлій тканині й залишити в сонячному місці, яке має бути захищеним від протягів. Ягоди слід періодично перевертати, щоб вони рівномірно просушилися. Аби на плоди не потрапляла ранкова роса, на ніч їх слід заносити в сухе приміщення, а наступного дня знову виставляти на сонце. Зазвичай процес сушіння триває близько тижня. Крім того, ягоди малини можна нанизати на грубу білу нитку, як намиста, й повісити на сонці – так вони сохнуть набагато швидше.
Малину можна висушити й штучним шляхом: у негарячій духовці за температури не вище 45-50 градусів. У процесі сушіння ягоди слід перевертати, щоб вони підсушувалися рівномірно.
Можна об’єднати обидва способи: спочатку малину пров’ялити на сонці 1-2 дні, а потім досушувати в духовці.
Заморозити. Заморожена малина так само зберігає безліч корисних властивостей. В ідеалі ягоду потрібно збирати відразу в той контейнер, у якому вона буде заморожуватися. Плоди мають бути сухі та цілі, м’яті й перезрілі – ліпше не брати. Якщо ви захочете промити заморожену малину перед використанням, ліпше облити ягоди окропом, помістивши їх перед цим у друшляк.
|
|